Schuldhulpverlening – dienstbaar aan de samenleving

Mariekezaterdag 11 oktober 2014 10:46

Tijdens de raadsvergadering van 2 oktober jl. kwam het meermalen tot een ‘clash’ tussen coalitie en oppositie. Zo ook bij het agendapunt ‘Beleidsplan schuldhulpverlening’, dat in eerste instantie als een hamerstuk was geagendeerd.

In het beleidsplan wordt een alinea gewijd aan de samenwerking met de kerken, die vanuit het project ‘Schuldhulpmaatjes’ opgeleide vrijwilligers aan de gemeente beschikbaar stellen om preventief te gaan werken op het gebied van schuldhulpverlening. Voor de oppositiepartijen VVD, GBS en Democraten Scherpenzeel was deze samenwerking met de kerken een brug te ver. Zij dienden een amendement in, waarin zij de tekst van het beleidsplan wilden wijzigen, zodat er meer algemeen gesproken zou worden over ‘het zoeken van samenwerking met vrijwilligersorganisaties’. Doel van het amendement was dat ook andere organisaties kunnen aanhaken, en dat deze vorm van dienstverlening beschikbaar komt voor elke inwoner van Scherpenzeel, ongeacht levensovertuiging.

De ChristenUnie is van mening dat dit amendement onnodig was. De alinea over de samenwerking met de kerken beschrijft een reeds bestaande samenwerking. Blijkbaar hebben andere organisaties hun vrijwillige diensten (nog) niet aan de gemeente aangeboden, en kon dit dus geen plek krijgen in het beleidsplan. Als dit wel het geval is, juichen wij dit uiteraard van harte toe. De dienstverlening door ‘Schuldhulpmaatjes’ is bereikbaar voor elke Scherpenzeler. De mensen hoeven hiervoor niet ‘naar de kerk’, zoals GBS betoogde. Via een hulpvraag bij de gemeente kan een inwoner in contact worden gebracht met een opgeleide vrijwilliger.

Namens de ChristenUnie betoogde Marieke van de Beek dat christenen zich geroepen weten om in de samenleving de handen en voeten van Jezus te zijn, en zich dienstbaar op te stellen aan hun medemens die een steuntje in de rug kan gebruiken. Zij gaf aan dat de kans groot is dat ook in de zorgtaken die moeten worden ingevuld de kerken hun nek zullen uitsteken, en hun roeping vorm zullen geven. Zij riep de oppositiepartijen dan ook op om, in plaats van hier ‘allergisch’ op te reageren, hier juist dankbaar gebruik van te maken.

Het amendement werd verworpen met de stemmen van de coalitiepartijen tegen, zodat de ‘Schuldhulpmaatjes’ hun plek in het beleidsplan hebben behouden.

Labels

« Terug

Archief > 2014

december

november

oktober

september

juni

mei

april

maart

februari

januari