ChristenUnie staat achter wethouder Vreeswijk

verkiezingsprogrammazaterdag 04 oktober 2014 18:05

2 oktober 2014: Een volle raadsagenda. Er staan veel onderwerpen op de agenda, en er zijn veel amendementen ingediend. Genoeg om met elkaar over van gedachten te wisselen. Snel aan de slag! Dat liep anders. Al aan het begin van de vergadering werd door de gezamenlijke oppositiepartijen (VVD, GBS en Democraten Scherpenzeel) een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder Vreeswijk (SGP). Wat was er aan de hand?

Al geruime tijd is er het voornemen om de hal van het gemeentehuis te verbouwen. Er zal een lift worden geplaatst, zodat de bovenliggende etages voor iedereen bereikbaar zijn. Daarnaast is er de wens de indeling van de hal te wijzigen, om de klanten beter van dienst te kunnen zijn. Het proces van aanbesteden van deze verbouwing is verre van vlekkeloos verlopen. Er zijn fouten gemaakt, die door het college zijn erkend. Het college heeft geworsteld met de vraag hoe hiermee om te gaan, om toch tot een oplossing, en dus een verbouwing van de hal te kunnen komen. Een oplossing, die recht doet aan de betrokken partijen die al veel tijd en inzet in dit plan hebben gestoken. Dit heeft geleid tot een voorstel, dat in een besloten commissievergadering is besproken. Besloten, omdat in de stukken de namen en inschrijvingen van de aannemers voorkomen, die aan de aanbesteding hebben meegedaan.

Na de commissievergadering heeft het college zich beraden, en geconcludeerd dat er onvoldoende draagvlak is voor het gedane voorstel. Om die reden stelde het college bij het begin van de raadsvergadering voor om het voorstel af te voeren van de agenda en zich nader te beraden op het huisvestingsvraagstuk van de gemeentelijke organisatie. De coalitiepartijen (SGP, CDA en ChristenUnie) stemden hiermee in, waarna de heer Dijkstra (VVD) namens de oppositie een motie van wantrouwen indiende.

In de verdediging van de motie sprak de heer Dijkstra harde woorden over de fouten die in de afgelopen jaren (!) zijn gemaakt op dit dossier. Terecht, de wethouder - en het college - heeft al aangegeven absoluut niet blij te zijn met de manier waarop een en ander is gelopen. De heer Brons (GBS) had meer moeite zich bij de feiten te houden, en strooide rijkelijk met eigen interpretaties en veronderstellingen. In een suggestief betoog legde hij college en coalitiepartijen meermalen diverse gedachten en overwegingen 'in de mond'.

Harde woorden als 'doofpotpolitiek', 'achterkamertjes', 'dingen verbergen' werden gesproken. Dieptepunt was wel de opmerking van de heer Brons, dat wij ons moeten afvragen of wij de zorgdossiers, waarmee veel geld is gemoeid, nog wel aan deze wethouder kunnen toevertrouwen. De ChristenUnie ziet dat er fouten zijn gemaakt. Het proces is niet goed gelopen, aanbestedingsregels zijn niet juist toegepast. Wij zien echter ook een wethouder die dit erkent, die hiermee worstelt en die heeft geluisterd naar de meningen in de raadscommissie.

Een wethouder, die tijdig inziet dat dit voorstel onvoldoende draagvlak heeft, dat er teveel haken en ogen aan zitten en daarom dit voorstel wilde terugtrekken. Dit heeft niets met achterkamertjes of een doofpot te maken, maar enkel en alleen met gebrek aan draagvlak voor en haalbaarheid van het voorstel. De ChristenUnie fractie heeft aangegeven absoluut niets te herkennen in de harde woorden die over wethouder Vreeswijk zijn gesproken. Wij kennen deze wethouder als een zeer betrokken, kundige en integere man, die zich met hart en ziel inzet voor de Scherpenzeelse samenleving. Er zijn fouten gemaakt, maar een motie van wantrouwen, het zwaarste middel, had zeker niet hoeven worden ingezet. Het 'feit was immers nog niet gepleegd', nu het voorstel tijdig is teruggenomen? Het is triest dat de oppositiepartijen in de motie zelfs durven uitspreken dat zij twijfelen aan het handelen van de wethouder in het belang van de gemeente Scherpenzeel, en daarbij ook de zorgdossiers aanhalen. Juist in deze dossiers zien wij een wethouder met 200% inzet, betrokkenheid, warmte en zorg. De ChristenUnie is blij dat deze wethouder na de verkiezingen kon aanblijven en juist deze dossiers kon blijven behandelen.

De ChristenUnie is dan ook voluit van mening dat wethouder Vreeswijk onze steun verdient, en heeft samen met de SGP en het CDA tegen de motie gestemd, die daarmee is verworpen.

Labels

« Terug

Archief > 2014

december

november

oktober

september

juni

mei

april

maart

februari

januari