Nota Ruimtelijke kwaliteit gemeente Scherpenzeel

natuurvrijdag 23 september 2016 18:30

Op de raadsvergadering van volgende week donderdag staat de nota Ruimtelijke Kwaliteit Gemeente Scherpenzeel op de agenda. De nieuwe nota heeft, t.o.v. de welstandsnota 2009, duidelijk aan kwaliteit gewonnen. De nota heeft een thematische opzet en maakt gebruik van veel beeldmateriaal. Daarmee is hij voor indieners van bouwplannen veel duidelijker en voor degene die plannen dienen te toetsen beter werkbaar.

Het ruimtelijk beleid dient erop gericht te zijn om de gebruikswaarde van een gebied te vermeerderen, de belevingswaarde te verhogen en de toekomstwaarde te vergroten. De concrete invulling van die ruimtelijke kwaliteit zal daarbij van geval tot geval verschillen. De Nota Ruimtelijke kwaliteit is met name bedoeld voor bestaande bebouwing dan wel kleinschalige nieuwbouw waar geen bestemmingsplan en of beeldkwaliteitsplan noodzakelijk is.

Plantoetsing en beoordeling vindt nu vooral aan de voorkant plaats. Onze fractie heeft er in de commissie voor gepleit dat ook aan de achterkant (nadat een project is gerealiseerd) moet worden gekeken of het resultaat datgene is wat bij de plantoetsing werd beoogd. De commissie Ruimtelijke kwaliteit moet namelijk naast een kritische beoordeling van ingediende plannen ook voldoende kritisch op zichzelf zijn.

Labels

« Terug