Algemene beschouwingen ChristenUnie Scherpenzeel – 23 juni 2016

IMG-20160623-WA0014woensdag 29 juni 2016 21:07

Sturen op hoofdlijnen – dat is wat van de gemeenteraad wordt verwacht. Je niet laten verleiden om je in te graven in allerlei details, hoe interessant die ook kunnen zijn, maar je beperken tot de hooflijnen en de details overlaten aan de specialisten. Laten we ons dorp eens bekijken op hoofdlijnen. Wat is daar eigenlijk voor nodig? Precies, een helicopterview!

We zijn met de behandeling van de kadernota natuurlijk heel toekomstgericht bezig. Die helicopter... die is wel een beetje 2015... laten we meegaan in innovatie, vernieuwing, vooruitgang... Wij gebruiken daarom een drone. Vanuit die drone kijken we met een helicopterview – of is het dan een drone-view – naar ons dorp. Pas op, niet te hoog vliegen natuurlijk, we houden ons aan de regels. En al die hoogvliegers... in Scherpenzeel doen we het liefst maar gewoon. Zoals we het altijd deden. Een beetje laagvliegen heeft ook zo zijn voordelen... zien we toch nog íets van de details.

Nee, laten we eerst toch wat hoger stijgen. Om zo echt het hele dorp in één blik te vangen. We zien een mooi dorp. Er is veel groen. We hoeven niet ver te kijken of we zien akkers, weilanden en agrarische bedrijven. Een plattelandsgemeente, dus. In de verte zien we omliggende gemeenten, zoals Woudenberg en Barneveld. Niet te ver weg, ideaal om mee samen te werken. Wat opvalt is het voorzieningenniveau... we zien een kulturhus, met een prachtige bibliotheek. Vlak daarbij een mooi sportpark, en kijk, zelfs een heerlijk zwembad!

Een centrum met de nodige winkels, zelfs twee supermarkten! En daar... een verzorgingshuis voor de ouderen, met vlak daarbij een gezondheidscentrum. Ziet er nog nieuw uit. En die grote groene vlek daar? Als we iets dalen zien we een prachtig park, waar burgemeester Visser juist zijn dagelijkse wandeling maakt. We zien scholen, kerken, en bedrijventerreinen.

Alles wat een volwaardige gemeente nodig heeft, is er. We sturen de drone naar het gemeentehuis. Laten we hier onze rondvlucht maar beginnen.
Er wordt hard gewerkt. De medewerkers zetten zich gepassioneerd in voor dit mooie dorp. Als we op een avond onze drone langs de woning van één van onze ambtenaren laten vliegen, zien we dat er nog licht brandt in de werkkamer. Er moet écht nog even iets af. We mogen trots zijn op hardwerkende, gedreven medewerkers. Maar we moeten er niet trots op zijn als het nodig is dat zij ’s avonds laat nog zitten te werken. Laten we onze verantwoordelijkheid hierin nemen, en zorgen voor een aanvaardbare workload en werkdruk.

Als we onze drone héél hoog laten stijgen, veel hoger dan is toegestaan, zien we in de verte Arnhem liggen. We zien het provinciehuis, waar vanuit met een kritische blik naar dit kleine dorpje in het puntje van de provincie wordt gekeken. De bestuurskracht... dáár draait het om. Houden, of krijgen ze die op niveau daar in Scherpenzeel? Om toekomstbestendig te zijn, is dat noodzaak!

We zakken terug naar het gemeentehuis. Als je goed kijkt, zie je dat er een bijna onzichtbare ‘muur’ omheenstaat. Aha... de informatiebeveiliging. Kijk, die is in orde gebracht. Dat moet ook. Een eerste vereiste, om de gegevens van je inwoners te beschermen tegen kwaadwillenden.

Laten we eens verder gaan, het dorp in. Als we onze drone laten cirkelen boven een woonwijk, zien we verschillende soorten woningen. Veel koophuizen. Wat minder huurwoningen. Kijk, daar wordt gebouwd! Belangrijk dat er wordt gebouwd waaraan behoefte is. Zoals sociale huurwoningen. Maar ook de middeldure huurwoningen. De vraag is er en zal explosief stijgen, zo blijkt uit de Vastgoedmonitor. Het college zou daarom ruimte moeten geven aan initiatieven op dit vlak.

O kijk, dat kulturhus. De Breehoek. Veel over te doen geweest. Maar met een nieuwe directie en een nieuw bestuur worden stappen gezet. Ze moeten nu even de tijd krijgen. Kritisch volgen, wat daar gebeurt. Weet je wat, we vliegen onze drone even naar binnen. Kijk, dat zou met een helicopter onmogelijk zijn geweest. Rondje door de prachtige bibliotheek. Onmoetingsplek. Zie je dat... daar zit een groep ouderen die wegwijs wordt
gemaakt in de digitale wereld. En daar, peuters die bezig zijn met muziek. Deze bieb heeft een brede functie, veel meer dan alleen boeken. Mooi!

We vliegen verder. Kijk, een school. Wat een prachtig nieuw gebouw, bijna klaar om in gebruik te worden genomen. Die Scherpenzeelse kinderen zijn goed af, met schoolgebouwen die bij-de-tijd zijn. Tenminste... we nemen aan dat er ook hard aan wordt gewerkt om deze scholen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Kunnen de bedrijven en woningen gelijk meedoen, en zijn we echt bij de tijd!

Door naar dat andere grote pand, eerstelijns centrum Het Foort. Een rondje ‘binnen’ stuurt onze drone langs het WMO loket. Loopt goed, hier in Scherpenzeel. En daar het CJG. Gaat nog meer inzetten op preventie, heb ik gehoord. Een goede zaak. Even omhoog, naar de tweede verdieping, waar we het steunpunt voor mantelzorg en vrijwilligerswerk aantreffen. Fijn dat dat geregeld is, belangrijk!

Weer buiten zien we de vuilcontainers langs de straat staan. Ophaaldag. Nee toch.. kijk dan! Een grijze kliko, boordevol! Het deksel kan niet eens dicht. Dat zou toch niet mogen anno 2016? Scheiden dat afval! Het is hoog tijd dat deze gemeente daar heel fors op gaat inzetten. Dit kan echt niet meer. Even iets hoger vliegen... We zien heel veel daken, maar maar weinig zonnepanelen. En die nieuwbouwhuizen, worden die eigenlijk wel duurzaam gebouwd? Is daar voldoende aandacht voor? Hallo! Wakker worden! Het klimaat, weet u wel?! We hebben de klimaattop in Parijs gehad, maar we kunnen nu niet naar Den Haag blijven kijken! We moeten zelf aan de slag, lokaal!

Tot slot nog een rondje door de Dorpsstraat. Ziet er goed uit. Maar hoe veilig is dit dorp eigenlijk? We horen de laatste tijd weer meer berichten over diefstallen. Fietsendiefstal bij de winkels. Inbraak in een verenigingsgebouw. Velgen van een auto gehaald in een woonwijk. Het vóelt wel fijn, zo’n dorp, maar is het echt zo veilig? Misschien moeten we iets meer doen met camera’s op strategische plekken. Zodat het ook écht fijn blijft.

Tijd om onze rondvlucht te beëindigen. Of nee, wacht nog even. Kijk, daar lopen net beide Johannen. U weet wel, die fractievoorzitters. Coalitie. Beetje dalen... nog iets, zodat we kunnen horen waarover ze praten. Oké, natuurlijk, het gaat weer over geld. Moeten we het ook nog even over hebben. Het is nodig dat er iets meer wordt gevraagd van de inwoners van dit mooie dorp. Om het dorp zo mooi, leefbaar en levendig te houden als het nu is. Om te zorgen, dat Scherpenzeel Scherpenzeel blijft, maar niet blijft steken in het helicoptertijdperk. Nee, een drone, dat is het helemaal. Niet ‘zoals we het altijd al deden’.

We moeten mee met de tijd, met de nieuwe eisen en verwachtingen die aan ons worden gesteld. En dat kost geld. Dat moeten we met elkaar onder ogen zien, en daarop anticiperen. Goed, nu echt als laatste dan.

Nog even een klein rondje door die prachtige dorpskerk. Even inzoomen op de kanselbijbel, die open ligt bij de woorden van de profeet Micha. Hoofdstuk 6, vers 8. Daar staan de woorden die het uitgangspunt zijn voor de ChristenUnie. In gewone taal staat daar:

Maar de Heer heeft jullie al verteld wat hij van jullie verlangt.
Hij heeft al bekendgemaakt wat goed is.
Hij vraagt alleen dit: Wees eerlijk, rechtvaardig en trouw.
En denk niet alleen aan jezelf, maar leef dicht bij God.
Micha 6:8

Laten we daar onze dronevlucht mee beëindigen. Eerlijk zijn, rechtvaardig en trouw. Denken aan de ander, vanuit Gods liefde voor mensen. Geland. Met de benen stevig op de grond. Om in de praktijk te brengen wat God en mensen van ons verlangen.

Labels

« Terug