Vervangingsplan openbare verlichting

participatiezaterdag 07 maart 2015 16:09

In Scherpenzeel staan ongeveer 1.500 lichtmasten, in de volksmond veelal ‘lantaarnpalen’ genoemd. Het College werd geconfronteerd met een grote achterstand in het onderhoud en de vervanging van deze lichtmasten, omdat in het verleden onduidelijkheid is geweest over het eigenaarschap.

Het College stelt een plan voor waarin op korte termijn de meest urgente zaken worden vervangen, maar waarmee ook voor de langere termijn wordt voorzien in vervanging en onderhoud van het areaal lichtmasten. De fractie van de ChristenUnie is bij met het voorstel om de volgende redenen:

1. Veiligheid: Als gevolg van veroudering en achterstallig onderhoud is op sommige plaatsen een onveilige situatie ontstaan. Dit wordt op korte termijn opgelost. Daarnaast draagt goede openbare verlichting bij aan veiligheid op straat.

2. Duurzaamheid: Veel van de huidige armaturen zijn echte ‘energieslurpers’. Bij vervanging wordt uitgegaan van de veel zuiniger LED-lampen. Daarnaast kan dankzij meer uniformiteit worden bespaard op het onderhoud van de lichtmasten.

3. Uitstraling: Door te werken aan meer eenheid in de verlichting wordt de uitstraling van het dorp beter. Op dit moment komen zeer veel soorten straatverlichting voor, en zijn verschillende ‘kleuren’ licht in één straat geen uitzondering. Op de centrumroute komen lichtmasten die zijn voorzien van een aansluiting voor feestverlichting, zodat in de winter-maanden (uniforme) feestverlichting kan worden aangebracht. Dit komt de uitstraling van ons dorpscentrum ten goede.

Labels

« Terug