Raadsvergadering 3 november 2011: Begroting 2012 – 2015

donderdag 03 november 2011 19:01

Inleiding

Het nieuwe College van B&W (Gemeentebelangen en SGP) presenteerde op 3 november zijn eerste begroting aan de gemeenteraad. Deze begroting was gebaseerd op de in september vastgestelde kadernota, waarin de beleidsuitgangspunten staan verwoord. De destijds ingediende amendementen en moties zijn door het college verwerkt. In deze bijdrage kort iets over de begroting en een keuze uit de opmerkingen en voorstellen die de ChristenUnie in de raadsvergadering heeft gedaan.

 

De begroting zelf

In de begroting werd voor het jaar 2012 een tekort verwacht van ruim € 33.000 en voor de jaren daarna een positief saldo. Dit tekort lijkt niet groot, maar kon alleen maar tot stand komen door een bedrag van € 345.000 uit de reserves te halen. Als argument werd gebruikt dat het om incidentele zaken gaat. Het beeld verandert echter doordat de rijksoverheid bezuinigingen doorvoert. Voor Scherpenzeel betekent dit een teruggang in de uitkering via het gemeentefonds, waardoor voor 2012 het tekort op ruim € 140.000 uitkomt. Doordat de volgende drie jaren nog steeds positief uitkomen blijft de meerjarenraming ook (net) positief. De ChristenUnie heeft het college erop gewezen dat dit toch een kwetsbare situatie betekent. Gezien de economische ontwikkelingen in Nederland en in Europa kun je verwachten dat de gemeenten in de toekomst verder worden gekort.

 

Selectie uit door de ChristenUnie aangedragen punten van kritiek

  1. De stijging van de onroerend goedbelasting is lager dan het inflatiepercentage. Dat betekent dat de gemeente achteruit boert. De ChristenUnie wil ervoor waarschuwen dat niet over enkele jaren op belastinggebied weer een inhaalslag moet worden gepleegd.

  2. De Wet Werken naar Vermogen komt er aan. De rijksoverheid wil dat 2/3 van de mensen die nu in een sociale werkplaats werken, dan werken bij een reguliere werkgever. De gemeente heeft mogelijkheden om dit te stimuleren. De ChristenUnie vindt dat de gemeente zelf daarbij het goede voorbeeld kan geven. Het is ongetwijfeld mogelijk om zo iemand te zijner tijd te plaatsen in een functie bij de gemeente. De wethouder heeft toegezegd hier serieus naar te kijken.

  3. Dan de reserve afvalstoffenheffing. Deze is opgebracht door de inwoners voor het verwijderen van huishoudelijk afval. Verwacht wordt dat de omvang van deze reserve per 1 januari meer dan € 214.000 bedraagt. De ChristenUnie heeft voorgesteld om een deel terug te geven aan de burgers. Dit voorstel is aangenomen en betekent een tariefsverlaging voor de afvalstoffenheffing van 5%, overeenkomend met circa € 7,85 voor eenpersoonshuishoudens en circa € 9,80 voor meerpersoonshuishoudens.

  4. Met betrekking tot het hondenpoepbeleid heeft de ChristenUnie voorgesteld om dit uit de hondenbelasting te betalen. Wij zijn van mening dat de vervuiler voor de kosten behoort op te draaien. De coalitiepartijen Gemeentebelangen en SGP waren echter tegen, evenals het CDA. Dit voorstel is daardoor verworpen. Dat betekent dat alle inwoners meebetalen aan het hondenpoepbeleid.

 

De stemming

Uiteindelijk moest er worden gestemd over de begroting. Eerst kwam er nog een motie van GBS en SGP, waarin stond dat het gat in de begroting moest worden gedicht (de genoemde € 140.000). Omdat er geen concreet voorstel aan de motie was verbonden was dit voor de begroting mosterd na de maaltijd. Op het moment van stemming moet er een afweging worden gemaakt of men voor of tegen zal stemmen. Het is in mijn ogen wat al te gemakkelijk om als oppositiepartij klakkeloos tegen te stemmen. Ik heb dan ook serieus een afweging gemaakt en ben tot de conclusie gekomen dat erg veel zaken in de begroting onze instemming hebben. Met sommige zaken hebben we moeite en die zullen we kritisch blijven volgen. Te noemen valt in dat verband het groenbeleid en hoe ga je met kwetsbare burgers in onze samenleving om. Uiteindelijk heb ik besloten om namens de ChristenUnie voor te stemmen. Dat deden (uiteraard) ook beide coalitiepartijen; de rest van de oppositie was tegen.

 

Tot slot

De financiële beschouwingen werden gehouden in een tijd waarin er veel zorgen zijn over de toekomst. Een tijd ook waarin tegenstellingen zich verharden. Maar de Bijbel leert ons iets anders. Die leert ons dat we door de Geest naar Gods geboden moeten leven. In de brief van Paulus aan de Galaten staat “Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst. Laten we elkaar niet uit eigenwaan de voet dwarszetten en elkaar geen kwaad hart toedragen.” Dat is het beste advies dat wij aan College, Raad en ambtenaren kunnen geven.

 

 

Tonnis van Dijk                                                                                                    10 november 2011

 

Labels

« Terug