Minister Donner in Scherpenzeel

dinsdag 08 februari 2011 21:13

Minister Donner van binnenlandse Zaken is van plan om weldra een beslissing te nemen over de gemeentelijke herindeling RSW. Om zich te oriënteren op het standpunt van de drie gemeenten was hij afgelopen woensdag 2 februari in Scherpenzeel. Hij heeft daar gesproken met het college van B&W en met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Namens de ChristenUnie was ondergetekende aanwezig.

Namens het college voerde wethouder Vreeswijk het woord. Hij gaf aan dat Scherpenzeel onverkort vast houdt aan de wens om RSW te vormen. Voor de toekomst van het Valleigebied wordt dat als de beste oplossing gezien. De gemeente heeft dan drie levenskrachtige dorpen die qua structuur prima bij elkaar passen. Een gemeente die dan ook een veel sterkere positie heeft in de regio.

Uit de bijdrage van de fractievoorzitters bleek dat vijf van de zes fracties voorstander zijn van de vorming van de RSW-gemeente. Ook de nieuwe fractie Gemeentebelangen gaf dit nadrukkelijk aan. De bijdragen van de fractievoorzitters sloten naadloos op elkaar en op de visie van het college aan. Alleen het CDA kiest voor zelfstandigheid van Scherpenzeel. Aanvullend maakte het CDA de opmerking dat wanneer zelfstandigheid geen optie is, zij dan kiest voor RSW.

Tenslotte werd een dringend beroep op de minister gedaan om te streven naar duidelijkheid op zo kort mogelijke termijn. Dat is belangrijk voor de inwoners van de drie gemeenten, maar vooral ook voor het gemeentepersoneel. De minister gaf aan dat hij eerst nog met de twee provincies wilde spreken. Daarna beslist hij of het reeds ingediende wetsvoorstel wordt gehandhaafd, wordt aangepast of eventueel wordt ingetrokken.

Tonnis van Dijk

Labels

« Terug