Raadsvergadering 12 mei 2011

woensdag 18 mei 2011 21:07

Inleiding

Bij de tweede raadsvergadering na het aantreden van het nieuwe College van B&W stond er geen enkel collegevoorstel op de agenda. Hoe is het mogelijk! In plaats daarvan twee initiatiefvoorstellen en een serie voorstellen van het presidium. Laatstgenoemde voorstellen betroffen officiële documenten, zoals het Reglement van Orde en de Gedragscode voor politiek ambtsdragers.

Sportvissen in de Scherpenzeelse wateren

De fractie van Gemeentebelangen diende een voorstel in om het sportvissen in de Scherpenzeelse vijvers en grachten te legaliseren. Het voorstel behelsde het aangaan van een samenwerkings­verband met de Hengelsportvereniging (HSV) Ons Genoegen uit Woudenberg. Die gaat dan een visplan opstellen, waarin het water- en visstandbeheer voor de gemeentelijke binnenwateren wordt geregeld. Vervolgens worden de visrechten in Scherpenzeel door de gemeente verpacht aan de HSV Ons Genoegen.

Het voorstel lokte nogal wat discussie uit in de raadsvergadering. Het was dan ook niet van tevoren besproken in een raadscommissie. Bijna twee uur duurde de behandeling. De inbreng van de ChristenUnie richtte zich o.a. op het volgende:

  • Hoe heeft de Raad de garantie dat het visplan niet strijdig is met het bestaande Waterplan?
  • Voor de vijvers en oevers bestaat in Scherpenzeel ecologisch beheer. Is het visplan daarmee in overeenstemming?
  • Kunnen kinderen in Scherpenzeel in de vijvers blijven vissen?
  • Hoe zit het met de inspraak van de omwonenden, de burgers van Scherpenzeel?

Uiteindelijk hebben de initiatiefnemers, na een schorsing, voorgesteld om een beslispunt toe te voegen. Daarin staat dat de kaders voor het visplan eerst worden voorgelegd aan de Raad, alvorens een contract wordt aangegaan met HSV Ons Genoegen. Dat voorstel is, met alleen het CDA tegen, door de Raad aangenomen. De vragen van de ChristenUnie zijn in positieve zin beantwoord of zullen bij de totstandkoming van het visplan worden geregeld.

Gebruik van een iPad voor het lezen van raadsstukken

De fracties van SGP en GBS stelden voor om een proef uit te voeren met het gebruik van iPads. Van elke fractie krijgt dan één persoon de stukken digitaal. Thuis en bij vergaderingen kunnen ze dan gelezen worden met behulp van een iPad. Voor de ChristenUnie zal Wout van de Kleut aan de proef meedoen. De Raad steunde dit voorstel unaniem.

Tonnis van Dijk 18 mei 2011

Labels

« Terug