Albert Heitink blijft wethouder namens de ChristenUnie

albert1.jpgzaterdag 19 juli 2008 10:51

Op dinsdag 15 juli hebben de fractievoorzitters en de wethouderskandidaten van DS/PvdA, SGP, VVD en ChristenUnie in een lange vergadering overeenstemming bereikt over het nieuwe coalitieakkoord. De griffier gaat die tekst nader uitwerken en op D.V. 21 juli zal de tekst van het coalitieakkoord afgerond worden. Vervolgens kwam het heikele punt: "Wie gaan het nieuwe college vormen" aan de orde. Vier partijen met elk een kandidaat-wethouder en maximaal drie wethouders in het college.

In een open en eerlijk gesprek werden de voor- en nadelen van de mogelijke combinaties besproken. Voor de ChristenUnie was de eerste optie het handhaven van de wethouderspositie van Albert Heitink. Bovendien heeft de fractie een sterke voorkeur om ook Han de Ridder van de VVD in het college te handhaven. Beide wethouders hebben in de afgelopen periode goed samengewerkt en de fracties van VVD en ChristenUnie zijn beide van mening dat die combinatie succesvol is. Ook de andere fracties spraken hun voorkeuren uit. Het uiteindelijke resultaat was dat de volgende drie personen voor benoeming als wethouder aan de raad zullen worden voorgedragen: Teun van de Weert namens DS/PvdA, Han de Ridder namens de VVD en Albert Heitink namens de ChristenUnie.

De SGP was uiteraard zeer teleurgesteld in de uitkomst van dit overleg. Zij hadden liever een confessionele meerderheid in het college gezien met deelname van SGP en ChristenUnie. Deze optie bleek echter niet haalbaar. Nu de SGP geen wethouder mag leveren heeft zij besloten om ook geen deel uit te maken van de coalitie en in de oppositie te gaan. De fractie van de ChristenUnie betreurt dit standpunt van de SGP, omdat met hen wel overeenstemming was over de inhoud van het coalitieakkoord.

De fractie van de ChristenUnie is blij en dankbaar dat de onze partij opnieuw een wethouder mag leveren en dat daarmee een weer belangrijke rol in de coalitie mogelijk is.

 

 

Tonnis van Dijk, 18 juli 2008

Labels

« Terug