Van “Nieuwe Heijhorst” naar “Kulturhus”

maandag 21 januari 2008 22:03

 Inleiding

Er bestaat in Scherpenzeel en ook onder de leden van de ChristenUnie veel onduidelijkheid over het Kulturhus. Daarbij valt vooral te denken aan de voortgang en aan de steeds hoger wordende kosten. Die onduidelijkheid wordt in de hand gewerkt door de berichtgeving in de Scherpenzeelse Krant en door het gebrek aan berichtgeving door de verantwoordelijke wethouder. In deze notitie wordt getracht om de voortgang van het proces voor u te schetsen.

 

Vorig college

Reeds in het jaar 2000 heeft het bestuur van De Heijhorst bij het toenmalige College van B&W de noodzaak tot vernieuwing van De Heijhorst aangegeven. Het huidige gebouw is verouderd, behoeft groot onderhoud en is niet meer geschikt voor de doelstellingen die aan een multifunctioneel centrum ten grondslag liggen. De eerste, voorlopige plannen zijn toen reeds ontwikkeld. Langzaam maar zeker werden deze verder uitgewerkt en kwamen de eerste schetstekeningen en berekeningen. In mei 2004 besloot de gemeenteraad dat er een nieuw multifunctioneel centrum gebouwd kon worden. Het richtbedrag was maximaal € 5 miljoen en de bouw zou op het sportpark De Bree-West moeten plaatsvinden. In september 2004 wordt vervolgens het krediet van € 5 miljoen vastgesteld voor een gebouw van 3300 m2, waarin alle huidige gebruikers van De Heijhorst onderdak moeten vinden. Dit krediet komt overeen met een investeringsbedrag van circa € 1.515 per m2.

 

Na dit besluit moesten de plannen verder worden uitgewerkt, zoals een Plan van Eisen en de aanpassing van het bestemmingsplan. Met name dit laatste heeft veel tijd gekost, omdat een aantal aanwonenden bezwaar tegen het bestemmingsplan aantekenden en dit tot aan de Raad van State hebben voortgezet. Vervolgens bleek dat niet aan alle noodzakelijk geachte wensen kon worden voldaan. De gemeenteraad was en is van mening dat in ieder geval ook een jeugdhonk aan het complex moest worden toegevoegd, zonder dat de oppervlakte van het gebouw toenam. In februari 2006 is vervolgens besloten tot een totaal krediet van ruim € 5,8 miljoen. Daarvan komt na aftrek van de verrekenbare BTW een bedrag circa € 5 miljoen voor rekening van de gemeente.

 

Huidig college

En toen trad een nieuw college aan. Eén van de eerste activiteiten was het selecteren en benoemen van een architect. Dit werd het bureau Koppert + Koenis uit IJsselstein. Bovendien gaven een aantal culturele verenigingen (toneel, muziek) en de muziekschool aan dat ook zij graag gebruik wilden maken van het nieuwe complex. Verder werd nog eens onderzocht in hoeverre subsidies mogelijk waren. Het bleek dat er aanzienlijke subsidies mogelijk waren wanneer een stimulans wordt gegeven aan de leefbaarheid van een dorp. Dat was het moment dat de Kulturhus-gedachte opkwam, met als centrale plek een multifunctioneel centrum. Daarin worden dan veel voorzieningen onder één dak gebracht, zoals bibliotheek, jeugdwerk, peuterspeelzaal, kinderopvang, sportverenigingen, culturele activiteiten (toneel en muziek), etc. Dit concept is verder uitgewerkt en mondde uit in een raadsvoorstel. Op 18 januari 2007 (nu dus ongeveer één jaar geleden) heeft de raad totaal krediet beschikbaar gesteld van € 7,83 miljoen. Na aftrek van de verrekenbare BTW en een opgelegde bezuiniging was het beschikbare krediet € 6,66 miljoen voor een complex van 4800 m2. Voor de dekking werd toen uitgegaan van een mogelijke subsidie van € 1,5 miljoen. Een samenvatting van de bijdrage van de ChristenUnie aan dat debat kunt u lezen op onze website: www.christenunie.scherpenzeel.nl.

 

In juni 2007 bleek vervolgens dat Scherpenzeel maximaal een subsidie via de provincie kreeg van ruim € 1 miljoen in plaats van € 1,5 miljoen. Verder bleek dat bij doorrekening van het project door de architecten er sprake was van een aanzienlijke prijsstijging. De prijsstijging van bouwkosten met circa 15% zijn daarbij de belangrijkste factor. Om het voor Scherpenzeel belangrijke project toch door te laten gaan heeft de raad daarom op 17 juli 2007 besloten om het totale budget te verhogen tot € 9,29 miljoen. De netto investering voor de gemeente komt, na aftrek van de verrekenbare BTW en de toegezegde subsidie uit op een bedrag van € 7,3 miljoen. Deze investering wordt gedeeltelijk gedekt door een aantal posten, te weten de verwachte opbrengst van het huidige Heijhorstterrein (€ 2 miljoen), de in 2004 gedane reservering voor de bouw van een nieuwe Heijhorst (€ 3,1 miljoen incl, bijgeschreven rente). De rest van de investering komt uit de reserves van de gemeente. Uitgaande van een vloeroppervlak van 4800 m2 komt de netto-investering neer op een bedrag van € 1.520 per m2, een bedrag dat vrijwel gelijk is aan dat in 2004.

 

Aanbesteding

Kort na het raadsbesluit startte de aanbestedingsprocedure. In december jl. bleek dat de inschrijving van de aannemers voor de bouw ruwweg € 1,5 miljoen hoger uitkwam dan de raming. Het college van B&W heeft daarom besloten om niet tot gunning over te gaan en heeft de raad op 20 december geïnformeerd. Inmiddels hebben architect en bouwbegeleiders de offertes nader geanalyseerd en heeft het college onderhandelingen gevoerd met de aannemers. De resultaten daarvan zijn zodanig, dat het totale project toch binnen het door de raad beschikbare budget kan worden uitgevoerd. De doorgevoerde bezuinigingen hebben vooral betrekking op een aantal luxe aspecten van de bouw. De kwaliteit en de functionaliteit blijven volledig overeind en zijn in lijn met het Plan van Eisen dat door de raad is vastgesteld. Alle voorgenomen activiteiten kunnen in het complex plaatsvinden. Naar verwachting zal de bouw gereed zijn op 1 januari 2009. Daarna zal het ingericht moeten worden, zodat de ingebruikname D.V. medio 2009 kan plaatsvinden.

 

Tonnis van Dijk, fractievoorzitter 21 januari 2008

Labels

« Terug