Jongeren en alcohol: Duidelijkheid en verantwoordelijkheid
Alle geprekspartners zien het belang in van een goed lokaal beleid als het gaat om alcoholgebruik. Ouders en opvoeders in verenigingen, scholen en kerken zullen allemaal hun verantwoordelijkheid moeten nemen om het beleid ook te laten werken. Door regelmatig met elkaar in gesprek te zijn en samen doordrongen te zijn van alcoholmatiging kunnen we elkaar versterken.
In onze gemeenten gebeurt al veel op het gebied van (jongeren en) alcoholmatiging. Woudenberg en Scherpenzeel zijn deelnemers aan het project Frisvalley, dat de gemeenten ondersteunt bij het terugdringen van alcoholmisbruik. Vanuit de ondernemers geven Peter de Wit (Jumbo Scherpenzeel) en Netty van der Tas (Moestas) aan dat ze nog wel ondersteuning missen van de gemeente. De Wit: "Soms lijkt het alsof de overheid je alleen maar wil betrappen, omdat je ze alleen ziet met controles. Wij willen graag meer ondersteuning van de gemeente doordat ze draagvlak creëren voor de regels. Het gebeurt nog steeds dat als ik een te jong kind geen biertje mee geef, de ouders een dag later verhaal komen halen".
Voor sportvereniginen is ook veel mogelijk. Jan van Dijk (s.v. de Valleivogels): "Onze tap gaat pas open om 12:00, dit was eerst vroeger. Verder leiden wij ons barpersoneel ook op." Uit de zaal kwam de vraag over sportverenigingen niet moeten stoppen met het schenken van alcohol in de kantine. Jan van Dijk: "De gemeenten vragen veel huur voor gebruik van de sportvelden. Een groot deel van onze omzet halen we met bierverkoop. Zomaar stoppen wordt dan heel lastig." Afbouwen en ontmoediging lijkt een reëlere optie: "Binnenkort is het verboden om acties met alcohol te houden, bijvoorbeeld een meter bier. Bovendien kan de tijd waarop de tap open mag later op de dag gelegd worden", aldus Van Dijk.
Een bezorgde ouder in de zaal wist te vertellen dat op verjaardagsfeestjes van kinderen onder de 16, vriendjes en vriendinnetjes zelf hun krat bier meenemen. "Sommige ouders durven dat niet te weigeren en het vriendje terug te sturen, omdat ze bang zijn dat hun kind dan geen vrienden over houdt".
De ChristenUnie is van mening dat een goed opgroeiklimaat alleen kan worden bereikt als iedereen in de omgeving van jongeren dezelfde normen en waarden uitdraagt. De gemeente kan duidelijkheid geven met regels, maar alle opvoeders zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. De ChristenUnie Woudenberg en Scherpenzeel zijn blij met de goede opkomst en geloven dat met deze gespreksavond een goede start is gemaakt om elkaar blijvend te ondersteunen in de opvoeding van onze jeugd.
- Labels
Archief > 2012
november
- 09-11-2012 09-11-2012 22:12 - Financiƫle beschouwingen ChristenUnie d.d. 8 november 2012
- 01-11-2012 01-11-2012 19:09 - Jongeren en alcohol: Duidelijkheid en verantwoordelijkheid
oktober
juli
- 09-07-2012 09-07-2012 22:46 - De nieuwe CUrsief is er weer !!
- 09-07-2012 09-07-2012 22:42 - Jaarrekening 2011 en plannen voor 2013