Toekomst Scherpenzeel nog langer onduidelijk

Huis-Scherpenzeel-Ben-Bender-Wikimedia.jpgzaterdag 08 februari 2020 09:56

Provincie Gelderland: “Gedeputeerde Staten starten verkenning naar herindeling Scherpenzeel”

College Scherpenzeel: “Scherpenzeel kan door met uitwerken zelfstandige toekomst”

Twee nieuwskoppen over één overleg, dat op donderdag 6 februari jl. plaatsvond tussen de Commissaris van de Koning de heer J. Berends en het college van Scherpenzeel. Twee persberichten, met een groot verschil in de ‘tone of voice’. De visie van de ChristenUnie Scherpenzeel hierop:

Het college van Scherpenzeel heeft in haar laatste brief aan de Provincie verzocht om meer tijd te krijgen om het plan van aanpak voor een zelfstandig Scherpenzeel verder uit te werken. In het overleg dat heeft plaatsgevonden, heeft de Provincie dit verzoek gehonoreerd. Het college krijgt de tijd om de voorstellen in de kadernota, die begin juli door de raad wordt besproken, definitief te maken.

“We zijn blij dat de Provincie inziet dat Scherpenzeel stappen zet”, schrijft het college in het persbericht. Echter, dat is niet wat de Provincie zegt. De Provincie schrijft in haar persbericht: “Om er voor te zorgen dat de inwoners een gemeente hebben die de eigen taken goed kan uitvoeren stuurt Gelderland nu aan op een herindeling, tenzij de gemeente laat zien stevig te gaan investeren in de eigen kracht.” Kortom, de Provincie ziet nog geen verbetering, maar geeft het college een allerlaatste kans, terwijl de voorbereidingen voor een herindeling met Barneveld gelijktijdig ook worden opgestart. De Provincie geeft de opdracht dat bij de kadernota die dit voorjaar wordt opgesteld, de kosten van zelfstandigheid (tenminste € 1,2 miljoen) structureel moeten zijn gedekt. Ook moeten duidelijke stappen zijn gezet in verbetering van de bestuurskracht en de samenwerking in de regio.

Een definitief besluit wordt dus opnieuw uitgesteld. De ChristenUnie is van mening dat dit niet in het belang is van de inwoners van Scherpenzeel. Enerzijds is het hoog tijd dat er duidelijkheid komt. Anderzijds zal het college van Gemeentebelangen en SGP in de komende maanden zeer vergaande besluiten moeten nemen over een enorme belastingverhoging voor onze inwoners. Ook zal bezuiniging op voorzieningen onontkoombaar zijn, waarbij de bibliotheek als eerste slachtoffer al door dit college is aangewezen.

De oproep van de ChristenUnie is duidelijk: STOP! Stop met het verzwaren van de lasten voor onze inwoners, stop met het afbreken van voorzieningen in ons dorp. Stop hiermee voordat er onomkeerbare besluiten zijn genomen, want het is niet nodig én niet haalbaar! GBS en SGP, denk na, ga met Barneveld om de tafel en constateer dat we met elkaar het beste af zijn. Bij een herindeling met Barneveld hoeven we de onroerend-zaak-belasting niet te verdubbelen, en hoeven we niet rücksichtslos te gaan snijden in onze voorzieningen. Stop hiermee, nu het nog kan.

Hebben we dan helemaal geen begrip voor de keuze die de provincie maakt? Ja, dat hebben we wel. De provincie stelt een zorgvuldig proces voorop. Voorkomen moet worden dat een eventuele herindeling straks bij het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt tegengehouden, omdat Scherpenzeel niet de kans zou hebben gehad zichzelf te bewijzen. Die kans krijgt Scherpenzeel nu. De allerlaatste kans.

De ChristenUnie begrijpt dat de Provincie de ontwikkelingen in Scherpenzeel de komende maanden zeer scherp zal volgen. Wij hopen dat de Provincie bereid is om tijdig in te grijpen als het college voornemens is om besluiten te nemen, die schadelijk zijn voor onze inwoners en samenleving.

Hoe nu verder? In mei zal het college de kadernota vaststellen, die dan begin juli in de raad wordt behandeld. In die tussentijd, na vaststelling door het college, zal de Provincie zich beraden op een definitief besluit. We wachten opnieuw in spanning af, maar zullen als ChristenUnie ook zeker zeer kritisch zijn op de wegen die dit college inslaat.

Labels

« Terug

Reacties op 'Toekomst Scherpenzeel nog langer onduidelijk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.