Val van kabinet heeft mogelijk consequenties voor RSW.

vrijdag 26 februari 2010 14:19

De val van het kabinet Balkenende IV kan er voor zorgen dat de fusie RSW doorgeschoven wordt. Binnenkort zal de Tweede Kamer besluiten wat ze nog wel en niet zal behandelen. Als de fusie op de stapel controversieel terecht komt, wordt het voorstel niet meer in mei behandeld. Dan zal de fusie, als die doorgaat, op zijn vroegst 1 januari 2012 in gaan.

 Doorgaan met voorstel

Tonnis van Dijk, fractievoorzitter van de ChristenUnie Scherpenzeel, zegt: ,,Door de val van het kabinet wordt het hoogst onzeker of de behandeling van het wetsvoorstel over de vorming van een RSW-gemeente nog op tijd doorgang kan vinden. De voorzitter van de kamerdelegatie die onze gemeenten bezocht, Griffith, gaf al aan dat naar haar inschatting medio mei de behandeling pas zou plaatsvinden. Nu er waarschijnlijk eind mei verkiezingen komen, ben ik bang dat de behandeling nog langer op zich laat wachten. Dat is funest voor de voorbereidingen. Kamerfracties en kabinet hebben voorlopig hun handen vol aan belangrijkere zaken en zijn bezig met die verkiezingen.’’

 ,,De voorbereidingen kunnen we in RSW-verband niet stopzetten, want anders kan de RSW-gemeente per 1 januari niet fatsoenlijk van start gaan. Anderzijds wordt al veel geld uitgegeven terwijl de uitkomst van het fusieproces niet zeker is. Hoe meer geld er wordt uitgegeven, hoe belangrijker het wordt dat de RSW-fusie doorgaat! Het is dan ook van het grootste belang om erop aan te dringen dat de behandeling in de Tweede Kamer zo snel mogelijk plaatsvindt. De Scherpenzeelse fractie van de ChristenUnie zal dat dan ook bepleiten bij de Tweede Kamerleden van de ChristenUnie’’, aldus Van Dijk.

 Bovenstaande tekst is een gedeelte uit een artikel in de Scherpenzeelse Krant van 23 februari 2010.

 

 

Nadere informatie

Uit informatie verkregen via contacten in Den Haag hebben wij inmiddels vernomen dat de kans erg groot is dat het RSW-herindelingsvoorstel controversieel wordt verklaard. Dat betekent dat het wetsvoorstel naar verwachting niet tijdig in de Tweede Kamer wordt behandeld. De RSW-fusie kan dan niet per 1 januari 2011 plaatsvinden. De consequentie daarvan zou zijn dat er in november verkiezingen plaatsvinden voor de drie gemeenten apart. Een jaar later zouden er dan nog eens verkiezingen plaatsvinden voor de nieuwe RSW-gemeente. De fractie van de ChristenUnie vindt dat een zeer ongewenste situatie: 2x gemeenteraadsverkiezingen in twee jaar. Bovendien kost uitstel van de beslissing veel geld, naar verwachting ook aan onze gemeente, en geeft het onzekerheden voor onze ambtenaren. Voor zover het in ons vermogen ligt zullen we daarom pleiten voor een snelle behandeling in Den Haag.

 

Tonnis van Dijk, 25 februari 2010

 

Labels

« Terug