Manifest voor goed burgerschap

vrijdag 17 november 2006 16:28

André Rouvoet presenteerde onlangs een Manifest voor Goed Burgerschap. Die dit manifest na deze inleiding. Het manifest bevat 27 afspraken, leefregels, over de manier waarop burgers in dit land willen samenleven. De ChristenUnie wil hiermee het debat over normen en waarden weer aanwakkeren. “Goed burgerschap gaat verder dan fatsoen moet je doen. Je moet duidelijk aangeven waar je over hebt.”

André Rouvoet presenteerde onlangs een Manifest voor Goed Burgerschap. Die dit manifest na deze inleiding. Het manifest bevat 27 afspraken, leefregels, over de manier waarop burgers in dit land willen samenleven. De ChristenUnie wil hiermee het debat over normen en waarden weer aanwakkeren. “Goed burgerschap gaat verder dan fatsoen moet je doen. Je moet duidelijk aangeven waar je over hebt.”

Het manifest is een praktische invulling van burgerlijke verantwoordelijkheid. In de afgelopen kabinetsperiode is veel gepraat, maar tot een nadere invulling van normen en waarden is het niet gekomen. Daarom presenteert de ChristenUnie nu een Manifest van de verantwoordelijke burger.

De Nederlandse Grondwet spreekt alleen de overheid aan, maar internationale verklaringen als de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens spreken juist ook de burgers aan. De ChristenUnie heeft onderzocht of de Universele Verklaring te vertalen is naar een code voor goed burgerschap en heeft vervolgens het Burgerschapsmanifest opgesteld.

Het manifest sluit ook aan bij de christelijke traditie om burgers medeverantwoordelijk te stellen voor de kwaliteit van de samenleving, voor de zorg voor elkaar en de schepping.

Het Burgerschapsmanifest bevat onder meer de volgende artikelen:
  • Wij buiten niemand uit (artikel 4)
  • Wij bewaren andermans eer of goede naam (artikel 9)
  • Wij gedragen ons gastvrij ten opzichte van vreemdelingen die tot ons land zijn toegelaten (artikel 10)
  • Wij spannen ons in om de economie ten dienste te stellen van de mens en willen niet dat economische belangen ten koste gaan van de menselijke maat (artikel 18)
  • Wij gunnen ieder kind het recht op een goede opleiding en streven ernaar dat elk kind zich kan ontplooien (artikel 22)
  • Wij maken geen misbruik van de rechten en vrijheden die ons in een vrije en democratische samenleving toekomen (artikel 26).
 
Manifest voor goed burgerschap
 
 
Nederland heeft de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend, een verklaring over grondrechten en democratische vrijheden.
De bescherming van die grondrechten en vrijheden vergt inspanningen van alle burgers in het land en het nemen van onze verantwoordelijkheid.
Ook vanuit de christelijke politieke traditie worden mensen opgeroepen tot het dragen van verantwoordelijkheid.
Daarom besluiten wij tot het Manifest van de verantwoordelijke burger:
 
 
Artikel 1
Wij hebben respect voor de vrijheid, de waardigheid en de rechten van de ander.
 
Artikel 2
Wij gunnen ieder dezelfde rechten en vrijheden, ongeacht iemands ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status.
 
Artikel 3
Wij respecteren het leven, de vrijheid en de persoon van de ander.
 
Artikel 4
Wij buiten niemand uit.
 
Artikel 5
Wij maken ons niet schuldig aan zinloos geweld.
 
Artikel 6
Wij zien elk mens als medemens en behandelen ieder mens dienovereenkomstig
 
Artikel 7
Wij keren ons tegen de achterstelling van anderen.
 
Artikel 8
Wij gunnen gevangenen, nadat zij hun straf hebben uitgezeten, een tweede kans
 
Artikel 9
Wij bewaren andermans eer of goede naam.
 
Artikel 10
Wij gedragen ons gastvrij ten opzichte van vreemdelingen die tot ons land zijn toegelaten.
 
Artikel 11
Wij beschermen het huwelijk en het gezin en houden daarmee rekening in onze bedrijven, op onze scholen en in onze beloningsregels.
 
Artikel 12
Wij respecteren andermans eigendommen.
 
 
Artikel 13
Wij respecteren de vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst, daaronder begrepen de vrijheid deze te uiten.
 
Artikel 14
Wij respecteren de vrijheid om meningen te verwerven en te uiten.
 
Artikel 15
Wij gunnen anderen hun bijeenkomsten en vergaderingen en dwingen niemand om toe te treden tot onze verenigingen of genootschappen.
 
Artikel 16
We gunnen anderen de vrijheid om te kiezen of gekozen te worden en zetten ons in voor eerlijke verkiezingen en het recht van meerderheden en minderheden.
 
Artikel 17
Wij dragen samen de gemeenschap van het land en spannen ons in voor het algemeen welzijn en dragen bij aan de verwerkelijking van de economische, sociale en culturele rechten van de ander.
 
Artikel 18
Wij spannen ons in om de economie ten dienste stellen van de mens en willen niet dat economische belangen ten koste gaan van de menselijke maat.
 
Artikel 19
Wij betalen rechtvaardige, gelijke lonen voor gelijke arbeid, maken geen gebruik van kinderarbeid, bestrijden roofbouw of andere vormen van uitbuiting, en ontzien de wekelijkse rustdag.
 
Artikel 20
Wij gedragen ons milieubewust en achten onszelf medeverantwoordelijk voor het schoonhouden van de eigen omgeving.
 
Artikel 21
We kijken om naar onze medemensen en zetten ons zelf ook samen met anderen in om onze medemens te geven waar hij recht op heeft.
 
Artikel 22
Wij beschermen onze en andermans kinderen.
 
Artikel 23
Wij gunnen ieder kind het recht op een goede opleiding en streven ernaar dat elk kind zich kan ontplooien.
 
Artikel 24
Wij respecteren de vrijheid van ouders om hun kinderen naar beste kunnen groot te brengen en ondersteunen hen daarin.
 
Artikel 25
Wij dragen eraan bij dat anderen op gelijke wijze de burgerlijke rechten en vrijheden kunnen genieten als wij dat doen.
 
Artikel 26
Wij zijn ons ervan bewust dat we als burgers verantwoordelijkheid dragen voor de kwaliteit van de samenleving en spannen ons daarvoor in.
 
Artikel 27
Wij maken geen misbruik van de rechten en vrijheden die ons in een vrije en democratische samenleving toekomen.
 
Labels

« Terug

Reacties op 'Manifest voor goed burgerschap'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.