Geen spijt van principiële stem

vrijdag 17 november 2006 15:30

Woensdagavond 10 november vond het lijsttrekkersdebat 2006 plaats. Het Nederlands Dagblad organiseerde voor de vijfde keer het debat tussen de lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP. Meer dan 10 Scherpenzelers woonden het debat bij. Minister-president Jan Peter Balkenende nam voor de derde keer deel, André Rouvoet voor de tweede en Bas van der Vlies zelfs voor de vijfde keer.

Geen spijt van een principiële stem
Woensdagavond 10 november vond het lijsttrekkersdebat 2006 plaats. Het Nederlands Dagblad organiseerde voor de vijfde keer het debat tussen de lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP. Meer dan 10 Scherpenzelers woonden het debat bij. Minister-president Jan Peter Balkenende nam voor de derde keer deel, André Rouvoet voor de tweede en Bas van der Vlies zelfs voor de vijfde keer.
 
Rouvoet en Van der Vlies werd gevraagd waarom het er op leek dat men, en dan vooral de ChristenUnie, nog meer oppositie voerde richting het huidige kabinet dan bij het paarse kabinet. De stijl van oppositievoeren leek op ‘steun waar nodig en kritiek waar het kon’. De SGP heeft echter ‘kritiek gegeven waar nodig en steun waar het kon’. De ChristenUnie heeft de aanpak gehad om ‘steun te geven waar mogelijk en kritiek waar nodig’. De ChristenUnie is vanwege deze steun dan ook bereid om mede regeringsverantwoordelijkheid te dragen. De onderhandelingspunten zijn daarbij wel afhankelijk van een te vormen kabinet. De ChristenUnie zal niet zomaar inschuiven op het huidige beleid, omdat ze meer dan het huidige kabinet doet, wil opkomen voor de kwetsbaren in de samenleving. Zo zal het migratie- en asielbeleid socialer moeten en zal vrijheid van onderwijs een breekpunt zijn. Vanwege deze standpunten wordt de ChristenUnie in de media vaak als ‘links’ bestempeld. Balkenende gaf aan dat van tevoren geen partij wordt uitgesloten van deelname aan een nieuw te vormen kabinet. Hij hanteert geen lijstje van breekpunten.
 
Alle drie spraken zich uit voor een christelijk sociale politiek en een vreedzame samenleving. Veel politieke items kwamen aan de orde, zoals vreemdelingenbewaring, ontpolderen, vrouwenhandel en godslastering. Balkenende gaf de meest politieke antwoorden en werd het minst concreet. Zo gaf hij aan abortus terug te willen dringen als dit kan. In het CDA-programma wordt gesproken over noodsituaties. Het begrip noodsituatie is echter vaag gedefinieerd. Balkenende gaf geen volmondig positief antwoord op de vraag van Rouvoet van de ChristenUnie om er dan samen aan te gaan werken om abortus alleen bij vitale indicatie toe te staan. Het CDA wil vooral verdere liberalisatie op het punt van abortus stoppen.
 
Alle drie de partijen voelen zich ‘de’ gezinspartij. Het CDA wil de heffingskorting voor niet werkende partners op termijn afschaffen. Zowel ChristenUnie als SGP zijn hier op tegen en bepleiten keuzevrijheid voor ouders om beide te werken of niet en zelf de kinderen op te voeden. Nu is het nog zo dat in 30% van de gezinnen slechts één van de partners werkt. Zo maakte ook het onlangs gehouden christelijk sociale congres, waaronder oud-premier Lubbers, zich zorgen over de effecten van het gevoerde beleid. De richting moet worden van ‘eigen verantwoordelijkheid’ naar ‘onderlinge verantwoordelijkheid’.
Aan het einde van het debat stemden alle drie de partijleiders in met de slotzin ‘stem bewust voor een christelijke partij in Nederland’.
In de wandelgangen werd een boeiend debat waar veel onderwerpen de revue passeerden afgesloten met de volgende slotzin: als je strategisch stemt kun je spijt krijgen, maar als je principieel stemt krijg je nooit spijt. Gebed voor Nederland, haar burgers en politieke leiders blijft essentieel.
 
E.Y. de Gooijer
Wnd. Voorzitter ChristenUnie Scherpenzeel
Labels

« Terug

Reacties op 'Geen spijt van principiële stem'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.