Motie eerlijk en ruimhartig Kinderpardon

Kinderparton.jpgdinsdag 18 december 2018 12:06

Ondanks het bestaan van het kinderpardon zijn er in ons land ruim 400 kinderen die zijn 'geworteld' in Nederland, maar voor wie uitzetting dreigt. Het gaat om kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland leven en opgroeien, bij wie deze constante dreiging van uitzetting schade toebrengt aan hun ontwikkeling. Samen met PRO Scherpenzeel dienden wij in de raadsvergadering een motie in, waarin wij het college opriepen om bij de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid te pleiten voor een ruimhartiger kinderpardon. 
Een groot aantal gemeenten doet dit of heeft dit al gedaan, en samen vormt dit een heel sterk signaal naar 'Den Haag' dat het anders moet. Immers, de effecten van dit beleid worden gezien en gevoeld in de lokale samenleving, op onze scholen, in onze buurten en op de sportclubs.
Tijdens de behandeling van deze motie bleek dat de SGP een heel kort en bondig standpunt had: Wij gaan hier niet over, dit ligt in Den Haag. 
GBS greep in eerste instantie deze motie aan om de landelijke politiek en landelijk opererende partijen flink de zwarte piet toe te spelen. Vervolgens kwam GBS met een eigen motie, die uitsluitend betrekking had op de fictieve situatie, dat zich een dreigende uitzetting van 'gewortelde' kinderen in Scherpenzeel zou voordoen. Dát was niet onze bedoeling. Wij willen een krachtig signaal afgeven in Den Haag, met het oog op al die 400 kinderen die dit aangaat, van Den Helder tot Vaals! 
Even leek het erop dat GBS niet bereid was eruit te komen. "Laten we elk bij onze eigen motie blijven, dan hebben we beiden ons punt gemaakt", was het voorstel. Maar het resultaat zou zijn dat beide moties zouden worden verworpen.
Néé! Alsof het ons erom ging 'ons punt te maken'! Alsof we deze motie 'voor de bühne' indienden. Natuurlijk niet! Het gaat ons om die 400 kinderen, het gaat ons erom dat Den Haag in beweging komt. En we weten dat ons Tweede Kamerlid Joël Voordewind deze signalen uit de gemeenten ziet als een steun in de rug om dóór te gaan met zijn strijd voor een ruimer kinderpardon. Alleen al daarom moet dit signaal naar Den Haag gaan. 
Toen werd het even stil... De heer Brons (GBS) ging nóg maar eens overleggen met zijn fractie. Het resultaat? Een samenvoeging van beide moties: er gaat vanuit het college een signaal naar Den Haag, een krachtige oproep uit de lokale samenleving. En als er in Scherpenzeel kinderen, die hier al langdurig wonen,dreigen te worden uitgezet, doen wij er alles aan wat mogelijk is om ons daartegen te verzetten. Natúúrlijk doen we dat! 
Deze motie kon rekenen op brede steun. Helaas bleef de SGP bij het standpunt dat wij hier lokaal niets over hebben te vinden, waardoor de motie niet unaniem werd aangenomen. 
Labels

« Terug

Reacties op 'Motie eerlijk en ruimhartig Kinderpardon'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.