Algemene beschouwingen ChristenUnie Scherpenzeel – 29 juni 2017

img-20160623-wa0014vrijdag 07 juli 2017 12:09

Juni 2017 – voorzitter, het lijkt nog maar zo kort geleden dat we aan deze regeerperiode 2014-2018 begonnen. Toch komt het einde daarvan al in zicht, en is dit de laatste kadernota van dit college, en dus ook de laatste algemene beschouwingen van deze periode.

Vorig jaar hebben wij onze algemene beschouwingen gebaseerd op het perspectief van een drone, die alle ontwikkelingen in ons dorp van grote hoogte kon waarnemen. Ons dorp in ogenschouw nemend was er veel te zien en veel over te zeggen. Het was niet zomaar een dronevlucht, het was ook een droomvlucht. Een droom met het oog op de toekomst van ons dorp. Wat valt er nog te verbeteren, wat moeten we vooral behouden? Voorzitter, gebaseerd op die droomvlucht willen wij dit jaar ook een beetje terug kijken. Wat is er in de afgelopen jaren gebeurd, en hoe gaan we daarmee verder?

Voorzitter, we begonnen onze vlucht vorig jaar met een overzicht over het hele dorp. Dat laat ons zien dat we een dorp zijn met veel en goede voorzieningen. De afgelopen jaren zijn financieel gezien geen gemakkelijke jaren geweest voor het lokaal bestuur. De inkomsten uit het gemeentefonds waren minder met als gevolg dat we moesten snijden in onze uitgaven. Inwoners of organisaties die dit betrof, hebben dat gevoeld. Daar kunnen we niet omheen. Maar we hebben geen ingrijpende, grote bezuinigingsmaatregelen hoeven nemen. Onze voorzieningen konden we in stand houden. We zijn nog altijd een volwaardige gemeente, met alles wat onze inwoners nodig hebben. En met elkaar werken we aan één doel: dit ook voor de toekomst te behouden.

Het verzorgingshuis, Het Huis in de Wei is daar een mooi voorbeeld van. De renovatie is in volle gang. Waar in veel kleine kernen deze voorziening verdwijnt, wordt ons verzorgingshuis klaargemaakt voor de toekomst, zodat onze inwoners ook in de toekomst in de eigen gemeente de zorg die zij nodig hebben, kunnen krijgen.

Voorzitter, vorig jaar namen we ook even een kijkje bij onze ambtelijke organisatie. Er is in deze collegeperiode veel gebeurd en veel veranderd voor de organisatie. Nieuwe, veelomvattende taken zijn erbij gekomen. Wetten en regels zijn veranderd, collega’s zijn gekomen en gegaan. We hebben gerefereerd aan de werkdruk van de medewerkers, en aan de bestuurskracht van onze organisatie. Beide zijn nog altijd een punt van zorg en vragen zeker ons aller aandacht in de komende periode. Zoals door vrijwel alle fracties aangegeven, zijn wij met elkaar van mening dat het belangrijk is dat we onze organisatie zo snel mogelijk weer op orde hebben met gekwalificeerde, eigen mensen.

Op het gebied van woningbouw is Scherpenzeel in beweging. Onze fractie heeft er voortdurend op aangedrongen dat er voldoende sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen moeten worden gebouwd, zodat er voor iedereen een plekje is in Scherpenzeel. Om starters de mogelijkheid te bieden om in Scherpenzeel te blijven wonen, dienen er woningen te worden gebouwd waarvan de verkoopprijs ligt tussen de € 170.000,-- en € 180.000,--. Het college dient dit als voorwaarde mee te nemen bij de invulling van het plan Akkerwinde en het Voort. Ook als dat betekent dat de opbrengst van deze ontwikkelingen wel eens wat lager kan zijn. In het afgelopen jaar hebben we ook uitgebreid gesproken over nog een andere doelgroep: die van de vrije sector huurwoningen en seniorenwoningen. Onze fractie, maar ook andere fracties, hebben er bij het college op aangedrongen dat hiervoor voldoende ruimte komt, ook als het gaat om particuliere initiatieven.

Voorzitter, waar het gaat om duurzaamheid van de woningen in ons dorp, treffen wij in de kadernota slechts één zinnetje aan: ‘duurzaamheid en energiezuinigheid worden in het pakket randvoorwaarden meegenomen’. Wat wij missen, is een échte visie van het college op duurzaam bouwen en duurzaam wonen. We weten allemaal dat er  een moment komt dat nieuwbouwwoningen geen gasaansluiting meer krijgen. Er komt zelfs een moment, dat de bestaande woningen ‘van het gas af gaan’. Om de ontwikkelingen op dit gebied volledig aan de markt over te laten is wat ons betreft te kort door de bocht. Om adequaat te kunnen reageren op de initiatieven vanuit de markt is beleid op dit gebied gewenst. Wij adviseren het college daarin samen op te trekken met andere partijen, zoals de woningcorporaties.

In het kader van duurzaamheid stippen we ook het punt van de afvalinzameling even aan. We zijn blij dat we in de achterliggende tijd met het grondstoffenbeleidsplan een stap hebben gezet. Maar het kan niet blijven bij de eerste stap. De verschillende fasen die in het plan zijn omschreven, moeten ook daadwerkelijk gerealiseerd worden om de gestelde doelen te bereiken. Met elkaar zullen we hier in de komende tijd op voor moeten gaan en op moeten toezien.

De agrariërs vormen een belangrijke sector in onze leefomgeving. In de afgelopen jaren is het probleem van fijnstof in de lucht meer en meer duidelijk geworden. Onze fractie vindt het van belang dat we in deze en andere kwesties die de agrarische sector aangaan, niet tegenover de agrariërs staan maar samen optrekken, om met gezamenlijke kennis en inzet te komen tot goede oplossingen. Het is goed dat we dit met elkaar in FoodValley verband oppakken.

Tijdens onze vlucht van vorig jaar zagen we een nieuw schoolgebouw, bijna klaar om in gebruik te worden genomen. Inmiddels genieten kinderen en medewerkers volop van dit nieuwe pand aan de Ringbaan. Zo af en toe zien we via de sociale media iets langskomen vanuit de school. Het is mooi om te zien hoe de mogelijkheden van dit nieuwe pand ook worden benut om het onderwijs op een andere, moderne manier vorm te geven. Dát gunnen wij natuurlijk alle Scherpenzeelse kinderen en onderwijzers. Droomden we er vorig jaar nog van dat ook de nieuwbouw van de Glashorstschool inmiddels een eind zou zijn gevorderd, moeten we nu helaas constateren dat dat nog niet het geval is. Voorzitter, wij hebben alle vertrouwen in het schoolbestuur en dringen er nogmaals op aan er vanuit de gemeente alle mogelijke medewerking wordt verleend aan het snel komen tot een goede oplossing.

Voorzitter, we zijn blij dat het meerjarenperspectief van deze kadernota positief is, zonder dat we daarvoor lastige bezuinigingen moeten doorvoeren en zonder dat de OZB daarvoor hoeft te worden verhoogd, los van het inflatiepercentage. We zijn blij dat de echt magere jaren achter ons lijken te liggen. Maar we kunnen niet te vroeg juichen. Zoals al in de opinieronde aangegeven, staat een grote kostenpost, de invoering van de Omgevingswet, als PM post in deze begroting. De kosten hiervoor zijn echter onontkoombaar en gaan zeker komen.

Het kulturhus De Breehoek heeft een nieuw bestuur en een nieuwe directeur met veel ambitie. Zaken gaan zeker de goede kant op, maar onze fractie ziet ook dat het lastig blijft om met de huidige structurele subsidie rond te komen. Dit zal wellicht in de toekomst een heroverweging vragen.

Vooruitblikkend zijn er niet alleen zaken die we móeten doen, maar zijn er ook dingen die heel erg gewenst zijn om ons dorp levendig, bij de tijd en toekomstbestendig te houden. Ons dorp groeit door de nieuwe wijken. We zijn blij als jongeren en jonge gezinnen deze wijken bewonen, en zo in ons dorp blijven. Voorzieningen zullen hiermee mee moeten groeien. Bedrijven die willen groeien en hun medewerkers houden we graag binnen onze gemeentegrenzen. De dienstverlening aan onze inwoners moet blijvend op het juiste niveau zijn. De beveiliging van informatiestromen vraagt steeds meer aandacht. De vraag naar zorg groeit. Onze winkeliers hebben door de betere economische situatie weer meer perspectief. Wij als gemeente zullen blijvend moeten investeren in ons centrum om hun voldoende te faciliteren. Dingen die moeten, onontkoombaar zijn, en dingen die we met elkaar graag willen. En voor alles is geld nodig. Met elkaar hebben we de verantwoordelijkheid om zorgvuldig met ons geld om te gaan, zodat het beschikbaar is voor de dingen die zo noodzakelijk zijn. Maar tegelijkertijd moeten we ook niet bang zijn om wat van ons geld uit te geven, als dat ten goede komt aan een belangrijk deel van de Scherpenzeelse samenleving. Onze reserve is op een prima peil. In een privé situatie spaar je ook niet om het saldo maar uitsluitend te zien toenemen en er over te waken dat er nooit meer iets van je spaargeld wordt uitgegeven. Nee, dat spaargeld is om ook eens iets extra’s te kunnen doen, iets wat niet perse noodzakelijk is maar waar je gewoon blij van wordt. Dat geldt wat onze fractie betreft ook voor de spaarpot gemeente. Durf eens iets uit te geven aan een voorziening, die door de samenleving wordt gewaardeerd en benut, of waar de waardering uit blijkt voor het werk van de verenigingen en maatschappelijke organisaties.

Voorzitter, we willen afsluiten met een bijbelse wijsheid. Koning Salomo… hij mocht aan God vragen wat hij wilde. Nou, we zouden het wel weten, toch?! Deze Salomo vroeg: ‘Leer mij om goed te luisteren. En leer mij het verschil tussen goed en kwaad te zien’. Hij vroeg om wijsheid om zijn land goed te regeren, om zijn volk op een goede manier te kunnen leiden. En hij wordt daarvoor beloond! De dingen waar hij niet om vroeg, het materiële, krijgt hij erbij. Zonder erom te vragen. Laten wij dit voorbeeld volgen: Laten we vooral leren om goed te luisteren, leren om zaken op de juiste manier te beoordelen, om zorgvuldig de juiste besluiten te nemen om dit dorp te besturen. En laten we zien, wat er dan gebeurt…

Labels

« Terug

Reacties op 'Algemene beschouwingen ChristenUnie Scherpenzeel – 29 juni 2017'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.